НАРОДНИ МУЗЕЈ Аранђеловац

„Рисовача, палеонтолошка ризница – заштита и очување остатака фосилне квартарне фауне“

Изложба „Рисовача, палеонтолошка ризница – заштита и очување остатака фосилне квартарне фауне“ отворена је на Дан града, 26. јула 2014. године, у простору Народног музеја у Аранђеловцу. Резултат је истоименог Пројекта произашлог из сарадње аранђеловачког Музеја и Природњачког музеја из Београда, реализованог под покровитељством Министарства културe и информисањa Републике Србије.

На поставци су изложени бројни фосилнии остаци леденодобних животиња које су пре више десетина хиљада година насељавале степе у околини пећине Рисоваче – лобање, делови скелета, рогови, зуби. Заступљене су врсте заувек ишчезле са лица Земље, џиновски биљоједи какви су рунасти мамут, степски носорог, степски бизон, јелен оријаш, пећински медвед, као и звери попут пећинске хијене и пећинског лава. Поред фосила изумрлих животиња изложени су и остаци  врста  опсталих до данашњих дана – вук, лисица, шумски јелен, јазавац, зец, дабар, дивља свиња. Изложба је употпуњена панелима са илустративним и текстуалним садржајем везаним за историјат археолошких, спелеолошких и геолошких истраживања Рисоваче, за уређење пећине у туристичке сврхе, живи свет леденог доба и музеолошку обраду палеонтолошких остатака.

Систематизација, заштита и промоција ове палеозоолошке збирке значајан је допринос интегралној заштити, очувању и популаризацији музејског наслеђа.

Аутори изложбе:

Олга Старчевић, кустос археолог Народног музеја у Аранђеловцу,
Сања Алабурић, виши кустос палеозоолог
др Зоран Марковић, музејски саветник палеозоолог
Милош Миливојевић, виши препаратор за геолошке збирке