НАРОДНИ МУЗЕЈ Аранђеловац

sesti istorijski festival plakНајављујемо шести по реду Историјски фестивал, који ће се ове године одржати на Споменичком комплексу у Музеју у Орашцу, у периоду од 23. до 25. септембра 2016. године.
Фестивал отварамо у петак, 23. септембра, од 19 сати, монодрамом Арчибалда Рајса „ЧУЈТЕ СРБИ“, у извођењу, режији и драматизацији Љубомира Тадића, уз музику Војислава Вокија Костића. Ова монодрама говори о врлинама и манама српског народа, при чему се врлине приписује народу, а мане интелигенцији и политичарима. У представи се користи тонски запис „Рајсова опомена“, који говори Добрица Ћосић  и „Заветна песма др Рајса“  Војислава Илића Млађег у интерпретацији Вјере Мујовић.
У суботу, 24. септембра, од 19 сати, на програму је монодрама  „Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића“ у извођењу Момира Брадића, у режији Небојше Брадића.
Фестивал затварамо „Причама малих људи из великог рата“, у извођењу Марка Ђорђевића, Миодрага Лекића и Десимира Јефтића, према сценарију Слађана Станојловића. Представа је на програму у недељу, 25. септембра, од 19 сати.

„Провинција постоји, заправо, само тамо где се људи мире са постојећим стањем“

Александар Ђоновић

adjСликар Александар Алек Ђоновић представља једну од најзначајнијих личности у историји културних збивања Аранђеловца током друге половине 20. века. Без његових врхунских организаторско-подстицајних способности културна и ликовна сцена града биле би засигурно много сиромашније. Ђоновићева доминација у готово свим сегментима културног живота Аранђеловца била је кључно полазиште за успон и афирмацију града у том времену.

Опширније: АЛЕКСАНДАР АЛЕК ЂОНОВИЋ

orasacНа основу Одлуке СО Аранђеловац,  Народнимузеј у Аранђеловцу од 1. јануара 2016. године управља још једним заштићеним културним добром - Знаменитим местом Орашац.

У Народном музеју у Аранђеловцу у току је адаптација помоћних таванских просторија у два адекватно уређена  музејска депоа. Када буде завршено и опремање, у овим депоима биће смештене етнографска и палеонтолошка збиркa (привремено депонована у Природњачком музеју у Београду).
Захваљујући огромној помоћи Министарства културе и информисања у Народном Музеју у Аранђеловцу је током ове године саниран кров, извршена замена комплетне спољне столарије, постављање монтажног преградног зида и замена подне облоге у делу изложбеног простора, замењене су музејске витрине и постаменти, а сада се уређеју и депои.
Министарство културе и информисања и ове године суфинансирало је археолошка истраживања на локалитету Ђурине ћелије која организаовао Народни музеј из Аранђеловца.

Nebeski lovci pozivnicaИзложба "Небески ловци" Природњачког музеја у Београду биће отворена у Народном музеју уАранђеловцу 24. децембра 2015. године у 16 часова.
Аутори изложбе су Марко Раковић и Далиборка Станковић.
Посетиоци ће ову изложбумоћи да погледају у Народном музеју у Аранђеловцу до 20. јануара 2016. године.

valjevo grad bolnica plakatНародни музеј у сарадњи са Библиотеком "Свети Сава" из Аранђеловца и Народним мјузејом из Ваљева организује предавање и емитовање филма о Ваљевској болници. Предавач је др Владимир Кривошејев, историчар и музејски саветник. Предавање је најава изложбе Ваљево - град болница која ће гостовати у Народном музеју у Аранђеловцу у јануару 2016. године

Avangarda plakatУ уторак 1. децембра 2015. године у 16 часова отварамо изложбу "Авангарда: од даде до надреализма". Кроз изложбу ће Вас стручно водити ауторка изложбе Александра Мирчић, кустос Музеја савремене уметности.

Изложбу реализујемо у сарадњи са Музејом савремене уметности и Институтом за књижевност и уметност.