НАРОДНИ МУЗЕЈ Аранђеловац

sesti istorijski festival plakНајављујемо шести по реду Историјски фестивал, који ће се ове године одржати на Споменичком комплексу у Музеју у Орашцу, у периоду од 23. до 25. септембра 2016. године.
Фестивал отварамо у петак, 23. септембра, од 19 сати, монодрамом Арчибалда Рајса „ЧУЈТЕ СРБИ“, у извођењу, режији и драматизацији Љубомира Тадића, уз музику Војислава Вокија Костића. Ова монодрама говори о врлинама и манама српског народа, при чему се врлине приписује народу, а мане интелигенцији и политичарима. У представи се користи тонски запис „Рајсова опомена“, који говори Добрица Ћосић  и „Заветна песма др Рајса“  Војислава Илића Млађег у интерпретацији Вјере Мујовић.
У суботу, 24. септембра, од 19 сати, на програму је монодрама  „Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића“ у извођењу Момира Брадића, у режији Небојше Брадића.
Фестивал затварамо „Причама малих људи из великог рата“, у извођењу Марка Ђорђевића, Миодрага Лекића и Десимира Јефтића, према сценарију Слађана Станојловића. Представа је на програму у недељу, 25. септембра, од 19 сати.

„Провинција постоји, заправо, само тамо где се људи мире са постојећим стањем“

Александар Ђоновић

adjСликар Александар Алек Ђоновић представља једну од најзначајнијих личности у историји културних збивања Аранђеловца током друге половине 20. века. Без његових врхунских организаторско-подстицајних способности културна и ликовна сцена града биле би засигурно много сиромашније. Ђоновићева доминација у готово свим сегментима културног живота Аранђеловца била је кључно полазиште за успон и афирмацију града у том времену.

Опширније: АЛЕКСАНДАР АЛЕК ЂОНОВИЋ

misa dobelsekУ оквиру музејског Пројекта  „Имамо част, представљамо...“, који за циљ има формирање Збирке завичајних уметника, прикупљана су дела аутора који су на било који начин везани за Аранђеловац. У контакту са уметницима или њиховим породицама отварале су се и оживљавале аутентичне животне приче. Велику пажњу међу нашим суграђанима привукла је интересантна прича о Аранђеловчанину Миши Добелшеку. Ангажовањем Народног музеја на изложби ће по први пут бити приказане његове слике, до сада непознате културној јавности.

Опширније: МИША ДОБЕЛШЕК

najava umetniciНародни музеј Аранђеловац свечано отвара изложбу „Имамо част, представљамо...“ 25. јула 2016. у 19 h, аутора Тање Вићентић, кустоса историчарa уметности
Изложба је резултат вишемесечног пројекта под називом „Уметници, имате част... представите се“.

Опширније: ИЗЛОЖБA „ИМАМО ЧАСТ, ПРЕДСТАВЉАМО...“

ПРЕУЗМИТЕ ПРОГРАМ

pdf

Народни музеј у Аранђеловцу организује и ове године музејско дечје лето, шести по реду фестивал едукативних радионица намењених деци млађег узраста.
Кустоси музеја, са сарадницима и водичима, припремају за малишане разнолике поучне и забавне садржаје из свих научних области којима се музеји баве.
Циљ ових радионица јесте да деца усвајају нова знања на занимљив и забаван начин, да развијају свест о значају очувања културног и природног наслеђа и да, од малих ногу, стичу културне навике.
Сада већ традиционалан, наш мали фестивал се показао као врло успешан у својој мисији, судећи по заинтересованости деце. Неки малишани су расли упоредо са фестивалом, па су некад зачуђени и збуњени клинци данас већ одрасли дечаци и девојчице с којима се и даље дружимо. А сада је време да се фестивалчићу придруже и неки нови клинци, да заједно уче, да се забављају и радују и, наравно, расту!

Sumadijska divizija pozivnicaПетак, 8. априла у 18часова:
Отварање изложбе  "Шумадијска дивизија" Народног музеја Краљево.
Аутори изложбе су Драган Драшковић, музејски саветник и директор Народног музеја Краљево, Милољуб Арсић, архивски саветник – Историјски архив Краљево, Мирослав Бановић, музејски саветник и Бојана Топаловић, виши кустос – Народни музеј Крагујева

plakat gostiИзложба куварица из етнографске збирке Народног музеја у Аранђеловцу "Добродошли гости мили..."  отворена је 3. марта 2016. године у Замку културе у Врњачкој Бањи. Изложбу су отвориле Јелена Боровић - Димић, управница Замка културе и Лила Дробац - Крстић, ауторка изложбе.
 
Изложба ће бити отворена до 3. априла 2016. године.

"Добро дошли гости мили...", изложба куварица из етнографске збирке Народног музеја у Аранђеловцу отворена је 28. јануара 2016. године у Музеју у Трстенику где ће гостовати до 1. марта 2016. године

VREMENSKA LENTA NAJNOVIJA01 crУ Народном музеју у Аранђеловцу ће 27. јануара 2016. године у 18 часова бити отворена изложба "Ваљево град болница" коју реализујемо у сарадњи са Народним музејом из Ваљева. Аутори изложбе су др Владимир Кривошејев, директор и Драгана Лазаревић Илић, кустос Народног музеја у Ваљеву.